DIAGNOSTIC & PROCEDURI


DIAGNOSTIC & PROCEDURI

Metode de diagnostic

Metodele de diagnosticare sunt: observatia , ascultarea si mirosul , intrebarile si pulsul . Diagnosticul diferential este stabilit folosind un sistem de clasificarea a simptomelor. Sistemul de diagnosticare include urmatoarele teorii:

Yin si Yang

Cele cinci elemente

Cele 8 principii

Teoria organelor Zang Fu

Meridianele

Cele cinci nivele

Cele Patru Stadii

Trei focare

In China de astazi diagnosticul este influentat de integrarea teoriei cu metodele medicinei conventionale de diagnosticare mergand mai departe pe drumul spre integrarera totala a celor doua sisteme. Se fac pasi promitatori si in Canada spre integrarea acestor doua ramuri ale medicinei. Medicina Traditionala Chineza face parte din sistemul medical modern in Columbia Britanica, Alberta si Quebeque si este pe cale de legifererare in provincia Ontario. In present absolventii scolilor de MTC canadiene folosesc integrativ cele doua sisteme pentru a intelege mai bine ce se intampla cu pacientul.

Deoarece nu foloseste instrumentele invazive de testare (analize de sange, biospsii, etc) Medicina Traditionala Chineza solicita din parte practicianului dezvoltarea unor abilitati deosebite in observarea semnelor celor mai subtile ale pacientului, care de multre ori scapa omului obsinuit.


Metodele de diagnostic

Palparea arterei radiale in sase pozitii

Observarea aspectului limbii pacientului

Observarea fetei pacientului

Palparea corpului pacientului (in special al abdomenului)

Observarea sunetelor vocii pacientului

Observarea suprafetei pavilionului urechilor pacientului

Observarea venei degetului aratator la copii mici

Compararea caldurii sau fierbintelii anumitor parti ale corpului pacientului

Orice altceva care poate fi observat fara folosirea intrumentelor sau care ar putea vatama pacientul


Tehnici de tratament

Tratamentul traditional folosit in Medicina Chineza cuprinde sase metode majore:

1. Tui na

2. Acupunctura

3. Moxibustia (intalnita mai nou si sub numele de ignitoterapie)

4. Ventuzele (pe care le cunoastem de pe vremea bunicii)

5. Herbologia

6. Cultura fizica referitoare la exercitii de respiratie sau cu rezultate in functionarea sistemului cardiovascular cum ar fi qigong or T’ai Chi Ch’uan sau alte arte martiale de origina chineza.

Specialistii MTC practica si variante ale metodelor enuntate mai sus precum si elemente de medicina conventionala (alopata) daca se trateaza traume serioase. Nu in ultimul rand, un accent deosebit se pune pe stabilirea de comun accord cu pacientul a unui plan de tratament care presupune atat sedinte de tratament cat si adoptarea unui regim de viata sanatos de catre pacient.

Medicina Traditionala Chineza foloseste ierburile sau alte remedii cu valoare de medicament ca ultime variante in lupta cu probelemele de sanatate. Aceasta practica este in conformitate cu principiul potrivit caruia corpul omenesc detine un sistem complicat care lupta cu boala, aloca resursele necesare zonei vatamate si se autovindeca. Telul eforturilor exterioare trebuie sa se indrepte in primul rand in a ajuta sistemul propriu de autovindecare a organismului si a nu interfera pe cat posibil cu acesta. De altfel exista un proverb chinezesc care spune:  fiecare medicament are 30% otrava .

Metodele moderne de MTC incorporeaza din ce in ce mai mult tehnici si metode ale medicinei alopate sau ale descoperirilor stiintifice mai vechi sau mai noi. Se folosesc pe scara larga electroacupunctura sau acupunctura cu laser, tratament cu magneti aplicati pe punctele de cupuncturta, injectii cu diferite extracte din plante, etc.

Alte specialitati includ:

Nutritia sau dietoterapia

Gua Sha

Auriculoterapia (acupunctura pavilionului urechii)


Chestiunea eficacitatii

Cele mai multe dintre cercetarile occidentale asupra MTC s-au indreptat in primul rand asupra acupuncturii. Institutul American al Sanatatii efectueaza cercetari asupra acupuncturii care declara in cadrul programului  Consensus Statement on Acupuncture (1997) urmatoarele:

– s-au obtinut rezultate promitatoare, ca de exemplu, eficacitatea acupuncturii in recuperarea post-operatorie, in starile de greata si de varsaturi cauzate de chemoterapie, sau in durerea generata de interventiile stomatologice. Sunt ameliorate sau vindecate situatii cum ar fi dependenta (fumat, droguri, etc), recuperarea dupa comotia cerebrala, dureri de cap, dureri menstruale, fibromialgia, dureri ale muchilor fetei, osteoartrita, dureri de mijloc, dureri ale incheieturilor (cot, incheietura pumnului) si astma. Pentru toate acestea, acupunctura poate fi folositoare ca si tratament de ajutor, sau ca alternativa accceptabila sau ca si componenta a unui tratament integral complex (medicina alopata si MTC). Viitoare cercetari vor veni de buna seama sa descopere alte domenii si aplicatii in care acupunctura este folositoare.

Mult mai putin efort a fost pus in Occident pentru Medicina Herbala Chineza, care inseamna atat de mult pentru MTC si in general pentru China. Este insa clar ca multe dintre astfel de remedii au puternice si binefacatoare efecte biochimice. De exemplu ephedra care a fost introdusa in Occident ca un stimulant dar mai tarziu interzisa eliberarea fara prescriptie in Statele Unite dupa cateva cazuri de deces la consumarea fara excesiva a ei. Trebuie sa subliniem ca Materia Medica Chineza si toate cartile si manualele in domeniu publicate in ultimii treizeci de ani in Occident specifica foarte clar contraindicatiile ephedrei (este interzisa administrarea acesteia persoanelor care sufera de inima sau transpira abundent ca urmare a unei stari de boala, efortului, caldurii sau a altor factori; acest lucru este elementar si arhicunoscut de orice invatacel intr-ale Medicinei Traditionale Chineze).

In Occident cele mai multe dintre remediile herbale chineze sunt comercializate ca suplimente sau remedii naturiste. In Canada fabricarea, etichetarea impachetarea si importul acestor remedii este legiferata si se poate face numai cu respectarea regulior GMP (Good Manufacturing Practice).

Practicienii MTC nu au obiectii referitoare la studiul stiintific asupra acestor tratamente si al eficientei acestora. Principala problema in calea adoptarii Herbologiei Chineze in Occident se pare ca este in primul rand de ordin economic. Acceptarea presupune costuri mari si un efort sustinut de a conduce studii clinice chiar si pentru cate unul unul dintre miile de componenete folosite de MTC.

Deoarece componenetele nu pot fi patentate sau produse in exclusivitate de anumite companii nu exista interes in a sponsoriza costisitoare studii clinice, chair daca unele dintre medicamentele actuale s-au dezvoltat in remedii chinezesti. In plus companiile farmaceutice cat si lumea medicala alopata in general, vad in Medicina Traditionala Chineza un concurent de temut atat prin accesibilitatea acestuia cat si prin pretul scazut al actualelor remedii si tratamente.


Mecanismele de actionare

Mecanismele de baza ale MTC sunt un fel de tratare a organismului ca o cutie neagra, inregistrand si clasificand observatii privind pacientul folosind o filozofie traditionala. In contrast cu multe alte tipuri de medicina alternativa si complementara cum ar fi homeopatia, practic toate tehnicile MTC au explicatii referitoare la motivul pentru care ele sunt mai efective decat orice efect placebo, ceea ce medicina alopata gaseste plauzibil.


Siguranta in medicina chineza

Din rezultatele cercetarilor medicale presopunctura si acupunctura sunt larg acceptate a fi foarte sigure tehnici de tratament. Este adevarat ca in situatia in care nu se respecta normele sanitare proprii tratamentelor medicale, pot apare infectii sau alte complicatii dupa tratament. Totusi aceste accidente sunt foarte rare si se poate spune ca in America de Nord au fost de curand complet inlaturate prin implementarea obligatorie in practica MTC a unor norme de igiena foarte stricte normelor numite  Tehnica acului curat (Clean needling techniques), folosirea acelor de unica folosinta, etc.


Relatia dintre MTC si medicina alopata (conventionala)

In China exista o larga cooperare intre practicienii MTC si medicii de medicina alopata. Materia Medica Chineza contine multe remedii care nu sunt folosite de medina alopata si acestea prezinta un larg interes fata de caestea si fata de fundamentarea teoretica a precriptiilor MTC. In acelasi timp tot mai multi practicieni MTC sunt interesati de statistica si de tehnicile de experimentare proprii medicinei alopatei pentru a optimiza metodele de tratament. Ca rezultat al acestei colaborari s-au creat baze de date medicale pe problematica MTC si se publica reviste stiintifice pe probleme inegrate de MTC si medicina alopata. Nu in ultimul rand in majoritatea spitatelelor din China functioneza departamente de Medicina Traditionala ca sectii distincte in respectivele spitale.

In lumea medicala americana si europeana relatia dintre Medicina Traditionala Chineza si medicina alopata este mai incordata. In timp ce tot mai multe scoli includ in programa de studiu cursuri de medicina alternativa, doctorii mai in varsta de medicina alopata sunt, sau se manifesta a fi, cu mult mai sceptici decat colegii lor din China si privesc Medicina Traditionala Chineza ca o pseudostiinta arhaica si plina de superstitii. Scepticismul are mai multe surse. Pentru unii doctori alopati Medicina Traditionala Chineza-ul este un doar curent efemer sustinut de chinezii emigranti de prima generatie sau cei care si-au pierdut speranta in medicina conventionala. Altii au prejudecata ca Orientul este mistic, primitiv si nestiintific, atrage numai pe cei care nu cred in stiinta si este respins de cei care cred in explicatiile stiintifice.