FITOTERAPIA

Fitoterapia - utilizarea plantelor medicinale in scop terapeutic - are o vechime de mii de ani si o eficienta deja dovedita. Ea foloseste plantele sub forma de extracte totale, spre deosebire de medicina alopata care recomanda doar substante extrase din plante.


AVANTAJE


Printre avantajele ei se numara accesibilitatea (plantele sunt usor de procurat si ieftine), actiunea blanda si lipsa efectelor adverse (cand se respecta dozele adecvate), tratarea bolnavului ca Intreg (plantele au efecte fizice si psiho-emotionale si echilibreaza organismul la toate nivelele). Plantele medicinale se pot folosi in paralel cu medicamentele alopate (cu cateva mici exceptii, la care trebuie sa se tina seama de antagonismul dintre unele medicamente - de exemplu anticoagulantele - si unele plante)..

Fitoterapia moderna studiaza compozitia chimica a plantelor in laboratoarele farmaceutice si argumenteaza stiintific utilizarile traditionale ale unor plante.

Tratamentul cu plante medicinale da rezultate foarte bune in afectiunile usoare, functionale sau in stadiile incipiente ale bolilor. In bolile cronice, in care a aparut deja afectarea organica, fitoterapia are un rol adjuvant si poate contribui la o partiala reversibilitate a simptomelor sau leziunilor.

Aceste afirmatii se aplica la modul general, deoarece se constata in practica medicala ca important este pacientul si nu boala (diagnosticul), caci adeseori dorinta bolnavului de a se vindeca poate face adevarate minuni, in pofida statisticilor nefavorabile ale bolii de care acesta sufera. De asemenea, exista practicieni ai medicinei naturale care au demonstrat, prin studii efectuate in clinici, ca bolile grave pot fi vindecate; a se consulta in aceasta directie cartea doctorului Dean Ornish - Revolutie in terapia bolilor de inima (aparuta si la noi in tara), in care acesta arata cum leziunile coronariene grave sau ateroscleroza sunt fenomene reversibile daca se urmeaza un program de tratament naturist, sau lucrarea doctorului Max Gerson Terapia cancerului. Exista si practicieni naturopati nemedici care aduc numeroase marturii ale unor cazuri vindecate prin terapii naturale (ex. Rudolf Breuss – Modalitati de tratare a cancerului, leucemiei si a altor boli aparent incurabile s.a.m.d.).

In general, raspund bine la tratamentul fitoterapeutic urmatoarele boli:

 • alergiile, astmul bronsic, reumatismul (unele forme), bolile de piele
 • bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburarile de memorie la varstnici
 • infectiile cronice microbiene, parazitozele, unele afectiuni virale
 • starile de stres si epuizare, carentele in anumite vitamine si minerale
 • intoxicatiile cronice, hipercolesterolemia
 • ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliara, enterocolita, colonul iritabil
 • CONTRAINDICATII


  Nu vom apela la fitoterapie in situatiile urgentelor medicale (cu foarte mici exceptii) sau chirurgicale si nici in cazul bolilor infectioase grave (ex. septicemii, meningite etc.).

  DARUIESTE-TI UN MOMENT DE RELAXARE
  SI SOLICITA O REZERVARE ACUM!