MOXIBUSTIA

Cunoscuta si sub denumirea de moxa, moxibustia este o tehnica a medicinei traditionale chineze, din gama terapiilor termice. Acest gen de tratament dateaza inca de cand omul a descoperit focul si efectele benefice ale acestuia. Moxibustia este un tratament mentionat in cele mai vechi dintre cartile clasice de medicina chineza, cum ar fi Cartea Imparatului Galben.


DESCRIERE


Tratamentul moxa foloseste convergent efectul termic si pe cel medicamentos. Se utilizeaza plante medicinale chinezesti uscate, care, prin aprindere, ard mocnit, fara flacara. Aceste plante care ard sunt prelucrate sub forma de conuri sau baghete. Pot fi aplicate direct pe piele, la nivelul punctelor de acupunctura sau indirect, plasate pe un suport despartitor (sare, ghimbir sau alte plante medicinale chinezesti).

Efectul terapeutic rezida atat din incalzirea locala, cat si prin difuziunea substantelor active medicamentoase prin piele, acest lucru fiind favorizat de cresterea temperaturii locale cu efect vasodilatator zonal. Efectele terapeutice constau in incalzirea meridianelor energetice si disiparea frigului, tonifierea energiei yang, inlaturarea stazei de energie si liza cheagurilor de sange.

Tratamentul cu plante medicinale da rezultate foarte bune in afectiunile usoare, functionale sau in stadiile incipiente ale bolilor. In bolile cronice, in care a aparut deja afectarea organica, fitoterapia are un rol adjuvant si poate contribui la o partiala reversibilitate a simptomelor sau leziunilor.

afirmatii se aplica la modul general, deoarece se constata in practica medicala ca important este pacientul si nu boala (diagnosticul), caci adeseori dorinta bolnavului de a se vindeca poate face adevarate minuni, in pofida statisticilor nefavorabile ale bolii de care acesta sufera. De asemenea, exista practicieni ai medicinei naturale care au demonstrat, prin studii efectuate in clinici, ca bolile grave pot fi vindecate; a se consulta in aceasta directie cartea doctorului Dean Ornish - Revolutie in terapia bolilor de inima (aparuta si la noi in tara), in care acesta arata cum leziunile coronariene grave sau ateroscleroza sunt fenomene reversibile daca se urmeaza un program de tratament naturist, sau lucrarea doctorului Max Gerson Terapia cancerului. Exista si practicieni naturopati nemedici care aduc numeroase marturii ale unor cazuri vindecate prin terapii naturale (ex. Rudolf Breuss – Modalitati de tratare a cancerului, leucemiei si a altor boli aparent incurabile s.a.m.d.).

Moxa trateaza afectiuni cronice, in special reumatismul si majoritatea afectiunilor provocate de frig si umezeala, precum si afectiuni renale, pulmonare, hepatice. Este benefica in nevralgii, astm bronsic, astenie, raceli, sinuzite sau extremitati reci. Moxele pot fi utilizate si pentru diaree, indigestie, infectii urinare si la persoanele varstnice cu deficit energetic.

CONTRAINDICATII


Exista insa unele afectiuni, cum este ulcerul, care este dominat de semnul focului, care nu pot fi tratate cu foc. De asemenea, constipatia, asociata cu semnul pamant, nu poate fi tratata cu foc. De altfel, moxibustia este contraindicata in toate afectiunile care au o componenta de „foc“: inflamatii acute, stari febrile, afectiuni psihice manifestate prin agitatie. Nu este recomandata in afectiunile dermatologice sI nici in bolile febrile. Vor fi evitate zonele sensibile precum fata, zona mamara, zonele cu vascularizatie bogata. Nu se va aplica tratament cu moxa in cazul persoanelor foarte slabite, cu imunitate compromisa. Pentru aceste disfunctii exista alte tipuri de tratamente.

DARUIESTE-TI UN MOMENT DE RELAXARE
SI SOLICITA O REZERVARE ACUM!