PRINCIPII GENERALE


PRINCIPII GENERALE

Principii

Medicina Traditionala Chineza reprezinta de fapt numele dat unei varietati de practici medicale traditionale folosite in China, care au fost dezvoltate pe parcursul unei istorii de mii de ani. Medicina tradiţională chineză cuprinde medicinile naţionalităţii Han (chineză), ale naţionalităţii tibetane, mongole, uigure şi ale altor naţionalităţi conlocuitoare. Dar Medicina naţionalităţii Han are cea mai mare influenţă în China şi în lume, dat fiind că naţionalitatea Han are cea mai numeroasă populaţie, are limba scrisă cea mai veche, o istorie lungă şi o cultură strălucită. Medicina occidentală a început să pătrundă în ţara noastră în dinastia Ming.

Medicina Chineza foloseste o serie de principii de analiza si sinteza holistica, intr-un cuvant un adevarat sistem filozofic, care presupune o legatura inseparabila intre organele si sistemele organismului uman (incluzand pe cel emotional si/sau sufletesc), precum si legatura dintre acestea si mediul inconjurator. Altfel spus, natura organismului uman este in permanenta cautare a echilibrului intre functionarea diferitelor oragane, a echilibrului functiilor organismului in anumite conditii de mediu (vara, iarna, frig, cald, lumina, intuneric, etc).

Dupa ce a depasit stadiul primitiv de medicatie empirica, magie si vrajitorie din perioada samanilor, Medicina Chineza s-a dezvoltat sub influenta vechilor conceptii astrologice. Potrivit acestora, exista o legatura strinsa intre Univers si om: Soarele, Luna, rotatia astrelor, succesiunea anotimpurilor, cele cinci planete, cele cinci elemente, cele cinci puncte cardinale (cele patru plus centrul) actionau, determinau si influentau organismul si sanatatea omului.

Agentii patogeni externi, tot in numar de cinci (vintul, caldura, frigul, umezeala, uscaciunea), precum si cei interni, de asemenea in numar de cinci (bucuria, durerea, ura, placerea, frica) actionau de asemenea asupra sanatatii individului.

Chinezii considerau ca bolile si tulburarile functionale apareau doar cind armonia dintre Univers si om era intrerupta. Potrivit cunostintelor lor in materie de anatomie si fiziologie, corpul omenesc era alcatuit din cele cinci viscere (Yang) pline: inima, plaminul, ficatul, splina si rinichii, precum si cinci viscere (Yin) goale: stomacul, vezica urinara, cea biliara, intestinal subtire si cel gros.


Principiile filozofice

Medicina Traditionala Chineza are ca scop intelegerea functionarii organismului uman, folosirea criterilor de similitudine cu alte fenomene din natura si aplicarea tuturor acestora la cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor precum si la pastrarea sanatatii. Trebuie mentionat aici ca respectivele date, observatii, concluzii, sisteme teoretice si practice de diagnosticare si tratament s-au pastrat in stare scrisa de mai bine de trei mii de ani. Familia imperiala si nobilimea chineza a incurajat aceasta practica medicala, a sprijinit publicarea celor mai importante studii, a rasplatit succesele si a pedepsit aspru greselile practicienilor.

Teoria fundamentală a Medicinii tradiţionale chineze reprezintă sintetizarea teoretică a legităţii vieţii omeneşti şi a schimbărilor de boli. Această teorie cuprinde în principal teoria privind Ying şi Yang, privind meridianele, precum şi cauzele maladiei, metode de diagnosticare, prevenire a bolilor şi protecţie de boli.

Ying şi Yang fac parte din filozofia antică a Chinei. Prin observare a contradicţiilor, oamenii au sintetizat concepţiile contradicţiilor în fenomenele de Ying şi Yang, cu care se dau explicaţii la mişcarea şi schimbarea lucrurilor. Medicina tradiţională chineză întrebuinţează concepţiile unităţii contradictorii ale elementelor Ying şi Yang, pentru a reda relaţiile dintre interiorul şi afara corpului omenesc, dintre viaţa omenească şi natura şi societatea. Echilibrarea relativă a unificării contradictorii între Ying şi Yang reprezintă baza pentru menţinerea şi asigurarea funcţiunii normale ale omului. Dezechilibrul şi subminarea relaţiilor reunificării contradictorii între Ying şi Yang vor conduce la apariţia bolilor şi la influenţarea activităţilor normale ale vieţii.

Teoria Qi (substanţe gazoase), care se numeşte şi cele 5 planete şi cele 6 elemente climaterice, studiază influenţele pe care le exercită fenomenele astronomice, meteorologice şi climaterice asupra sănătăţii şi bolilor omului. Cele 5 planete se referă la Venus, Jupiter, Mercur, Marte şi Saturn şi se referă la circulaţia celor 4 anotimpuri ale anului. Iar cele 6 elemente climaterice se referă la vântul, frigul, căldura, umedul, uscatul şi focul, care reflectă legitatea climei şi a bolilor.


Principiile teoretice

Medicina Traditionala Chineza se bazeaza pe sistemul de gandire a mai multor scoli filozofice. Din aceasta cauza principiile fundamentale ale medicinei chineze nu sunt neaparat uniforme. Medicina Traditionala Chineza a fost influentata cel mai mult de modul de gandire Taoist, Budits si Neo- Confucianism (cu sublinierea pe… modul de gandire, nu de credinta).

Pentru mai bine de 3000 de anii (din 1200 i.Hr pina in prezent) profesorii chinezi ai mai multor scoli s-au aplecat asupra studiului legilor naturale observabile si a implicatiilor acestora asupra caracteristicilor locului omului in univers. I Ching (care a scris cel mai vechi text chinezesc pastrat) si alti autori clasici chinezi au descris cateva principii generale si aplicatiile lor in patrarea sanatatii si in vindecare:

– Exista in mod constant principii si fenomene observabile prin care Universul continua sa existe si sa se schimbe (Omul este parte a Universului si ele nu poate fi separat de procesul universal de schimbare)

– Ca rezultat a acestor principii aparent inseparabile, Universul si partile lui componenete tind sa isi pastreze echilibrul (Sanatatea ideala trebuie sa rezulte dintr-o traire cat mai armonioasa cu procesul de schimbare. Daca nu exista schimbare (apare deci stagnarea), sau exista pre amulta schimbare (catastrofa), echilibrul este pierdut si se instaleaza boala)

– Totul este inseparabil conectat (Intotdeauna trebuie flosita o metoda holistica pentru a se trata dezechilibrul)

Medicina Traditionala Chineza este bazata dupa cum se vede pe principiul filozofic potrivit caruia corpul omenesc este un mic univers format dintr-un sistem complet si complicat de alte sisteme mai mici interconectate. Aceste sisteme lucreaza de obicei in echilibru spre a mentine starea de sanatate a organismului. Echilibrul include in mod necesar qi (energia, miscarea), sangele, esentele, fluidele copului, wu xing (emotiile) si spiritual (shen). Medicina Traditionala Chineza are un model unic de corp omenesc care include si sistemul meridianelor (cunoscut ca meridianele de acupunctura). Medicina Traditionala Chineza nu este monolitic ci prezinta un fel unitate in diversitate, prin existenta a mici diferente regionale sau filozofice intre diferiti practicieni sau scoli.